Reuters: США готують санкції проти сімох топчиновників Білорусі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Сполучені Штати мають намір запровадити санкції проти влади Білорусі за фальсифікацію виборів і насильство над учасниками мирних акцій протестів.

Про це повідомляє Reuters.

«У нас є група з семи осіб, проти яких ми разом з Міністерством фінансів збираємо докази для запровадження санкцій, — повідомив агентству один з високопоставлених чиновників Державного департаменту.

Представник Держдепу не назвав їхніх імен, але додав, що 31 серпня проти пʼятьох з них були запроваджені санкції з боку Естонії, Латвії та Литви.

До цих чиновників, за словами співрозмовника агентства, застосують указ № 13405, підписаний у 2006 році президентом Джорджем Бушем. Документ спрямований проти тих, хто «підриває демократичні процеси або інститути в Білорусі», а також несе відповідальність за «порушення прав людини, повʼязані з політичними репресіями». Серед іншого, акт заморожує будь-які активи, які зазначені особи можуть мати на територіях під юрисдикцією США.

  • З девʼятого серпня в Білорусі тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 31 серпня Міністерство закордонних справ Латвії повідомило, що країни Балтії спільно запровадили санкції проти Олександра Лукашенка та ще 29 білоруських чиновників. Їх оголосили персонами нон ґрата.
  • Зокрема, заборонили вʼїзд синові Лукашенка — помічнику президента і члену Радбезу Віктору Лукашенку. До списку санкцій також потрапили міністр внутрішніх справ Юрій Караєв, голова ЦВК Лідія Єрмошина, міністр юстиції Олег Слижевський, голова Комітету держбезпеки Валерій Вакульчик, глава Адміністрації президента Ігор Сергієнко, генеральний прокурор Олександр Конюк та інші.