Дослідження: Бджолина отрута здатна вбивати клітини найбільш агресивних форм раку грудей

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Дослідження: Бджолина отрута здатна вбивати клітини найбільш агресивних форм раку грудей

Rowan Heuvel / Unsplash

Вчені Інституту медичних досліджень Гаррі Перкінса в Західній Австралії зʼясували, що отрута бджіл може допомагати в лікуванні раку молочної залози.

Про це повідомляє BBC.

В отруті медоносних бджіл вчені виявили зʼєднання мілетину, яке протягом години вбивало клітини потрійного негативного та HER2-збагаченого раку грудей з мінімальною шкодою для інших клітин.

Дослідники також виявили, що зʼєднання мілетину саме по собі ефективно «зупиняє» або перешкоджає розмноженню ракових клітин.

Хоча мілетин природно міститься в отруті медоносної бджоли, його також можна отримати синтетичним шляхом. Традиційно потрійний негативний рак грудей та HER2-збагачений рак грудей є найагресивнішими формами і лікуються хірургічно, променевою та хіміотерапією. На їхню частку припадає 10—15% випадків раку грудей.

Всупереч цьому, вчені попередили, що потрібні більш масштабні випробування, щоб зрозуміти, чи може отрута дійсно працювати як ліки від раку.

«Багато сполук можуть вбивати ракові клітини грудей в лабораторному посуді або в мишах. Але від цих відкриттів до чогось, що може змінити клінічну практику, необхідно пройти довгий шлях», — сказав доцент Алекс Сворбрік з Інституту медичних досліджень Гарвана в Сіднеї.