Попри заборону на вʼїзд іноземцям, Угорщина пускатиме певні категорії українців. Хто матиме на це право?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Попри заборону на вʼїзд іноземцям, Угорщина пускатиме певні категорії українців. Хто матиме на це право?

Sidney Pearce / Unsplash

Посольство України в Угорщині оприлюднило перелік категорій українців, яких пускатимуть до цієї країни після запровадженої з 1 вересня заборони на вʼїзд іноземців.

Про це повідомляється на сторінці посольства.

З 1 вересня право в’їзду в Угорщину мають громадяни України:

  • які є членами сім’ї громадян Угорщини;
  • які мають чинний дозвіл на постійне або тимчасове проживання в Угорщині та члени їхніх сімей;
  • які є посадовими особами дипломатичної служби або прибувають до Угорщини з офіційним візитом;
  • спортсмени, які працюють в Угорщині.

В інших випадках в’їзд в Угорщину для громадян України можливий лише після отримання дозволу від угорської поліції. За наявності достатніх для вʼїзду підстав (судовий процес, працевлаштування, лікування, навчання, похорон тощо) потрібно подати електронну заявку угорською або англійською мовою.

Рішення про задоволення клопотання надсилається на електронну пошту, і його необхідно продемонструвати на кордоні (друкований варіант або на екрані мобільного пристрою).

Для всіх громадян України, які прибувають до Угорщини, обов’язковим є 14-денний карантин (за місцем проживання, або у шпиталі). Звільнитися від карантину можна на підставі негативних результатів двох тестів (зроблених виключно в Угорщині) з різницею видачі щонайменше у 48 годин. Результати іноземних тестів не розглядаються.

Українці, які бажають транзитом перетнути територію Угорщини, не потребують індивідуального дозволу для транзиту, якщо повертаються до України, а також у разі, якщо:

  • особа надає згоду пройти перевірку на наявність COVID-19 і не має ознак інфекції;
  • особа відповідає всім вимогам для в’їзду, визначеним Шенгенським кодексом (біометричний паспорт, віза, медична страховка, яка діє на території Європи, фінансове забезпечення);
  • у особи є документ, що підтверджує право на в’їзд до країни призначення (залежно від вимог конкретної країни — дозвіл на проживання, робоча віза, бронювання готелю, документ на право власності на нерухомость, результати тестів на вірус тощо), а також, за необхідності, документи, що підтверджують можливість в’їзду до інших транзитних країн (Румунія, Сербія, Хорватія, Словенія, Австрія, Словаччина).

На українсько-угорському кордоні для транзиту можна скористатися виключно пунктами пропуску «Тиса» і «Лужанка». Час транзиту не може перевищувати 24 години. Контролює дотримання правил транзиту поліція.