«Лукашенко — нелегітимний, а силовики — скажені пси». Музикант Сергій Міхалок вимагає нових виборів у Білорусі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Лукашенко — нелегітимний, а силовики — скажені пси». Музикант Сергій Міхалок вимагає нових виборів у Білорусі

Скриншот

Білоруський музикант, лідер гуртів «Ляпіс 98» і Brutto Nostra Сергій Міхалок закликав провести нові вибори президента в Білорусі й засудив силове придушення протестів. Музикант оприлюднив відео у Facebook на 20-й день протестів у країні.

На початку відео Міхалок декламує вірш білоруського поета Янки Купали про свободу: «Душой я вольный человек и таким буду целый век».

Міхалок наголосив, що він та гурт Brutto не визнають офіційних результатів виборів, а Олександр Лукашенко — нелегітимний президент.

«Ми з друзями з Brutto свій вибір зробили давно. Ми не признавали офіційних підсумків виборів у 2010-му та 2015 році. Про це ми говорили у своїх інтерв’ю, про це ми співали свої пісні. Звичайно, ми не визнаємо офіційні результати виборів у 2020 році. Вважаємо, що громадянин Лукашенко не є легітимним і законним керівником нашої країни. Ми наполягаємо на нових, чесних, справедливих, демократичних виборах», — наголосив Міхалок.

Він пропонує, щоб кандидати були з усіх сфер. І як приклад назвав нобелівську лауреатку Світлану Алексієвич, керівника «Вільного театру» Миколу Халезіна, поета і художника Лявона Вольського і чемпіона світу з кікбоксингу і тайського боксу Віталія Гуркова.

«Нехай буде багато кандидатів, нехай це люди будуть з усіх сфер. Нехай це будуть і професійні політики, але особисто я їм уже давно не довіряю. Політтехнології, фокус-групи. Ми втомилися від цих фокусів. Особисто я вважаю, що хорошими кандидатами будуть ті, хто протягом багатьох років своїми справами, словами, вчинками, ідеями доводили, що вони є патріотами Білорусі», — сказав Міхалок.

Музикант також розкритикував силове придушення протестів, назвавши силовиків «скаженими псами». «Ті, хто підняв руку, мають сидіти на лаві підсудних і мають сидіти за ґратами», — наголосив він.

У кінці звернення музиканти виконали пісню «Ляпіса» «Грай».

Міхалок активно підтримував українців під час Євромайдану, його пісня «Воины света» — гімн Революції гідності. Користувачі соцмереж із перших днів акцій протесту в Білорусі обурювалися тим, що музикант не коментує ситуацію у країні і зверталися до нього із проханням відреагувати.

Міхалок уперше публічно висловився про масові протести на його батьківщині 13 серпня на концерті в Одесі. Тоді він висловив переконання, що білоруси переможуть, але детальніше говорити про це відмовився.

  • Президент Володимир Зеленський на День Незалежності присвоїв Сергію Міхалку звання заслуженого артиста України.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.