Колумбія хоче відновити розпорошення токсичної речовини для боротьби з кокаїном

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Колумбія хоче відновити розпорошення токсичної речовини для боротьби з кокаїном

Ricardo Gomez Angel / Unsplash

Колумбія хоче відновити розпорошення з повітря токсичної хімічної речовини у сільських районах, щоб зупинити зростання коки — головного інгредієнта кокаїну. Про це повідомляє CNN.

Під час розпилення зазвичай використовується гліфосат — хімічна речовина, яку Всесвітня організація охорони здоровʼя повʼязує з раком і класифікує як «ймовірно канцерогенну для людини». Уряд Колумбії стверджує, що розпорошення можна зробити безпечно, але критики стверджують, що це небезпечно і неефективно.

У 2015 році тодішній президент Хуан Мануель Сантос зупинив цю практику, але його наступник президент Іван Дуке хоче отримати дозвіл на відновлення такого розпилення. Уряд Дуке заявляє, що знищення посівів коки обмежить торгівлю людьми і насильство з боку наркобанд.

Наразі виробництво кокаїну в Колумбії перебуває на рекордно високому рівні. Відповідно до останнього звіту ООН про наркотики, Колумбія виробляє близько 70% світового кокаїну, і хоча розмір врожаю трохи знизився, обсяг виробництва зростає через підвищення продуктивності.

Фермер Хосе Давид Ернандес, який вирощував коку до 2018 року, згадує повітряні фумігації в 2003 і 2004 роках. За його словами, гербіцид падає на поле як токсичний туман і викликає настільки сильне подразнення, що шкіра починає кровоточити.

Наукові дебати про небезпеку гліфосату тривають. У той час як ВООЗ повʼязала цю речовину з раком, Агентство з охорони навколишнього середовища США «виявило, що при використанні гліфосату відповідно до нинішніх рекомендацій немає ніяких ризиків для здоровʼя людини».

Водночас CNN наголошує, що в Колумбії гербіцид часто розпорошується на величезні площі землі без попередження людей.

У 2008 році Еквадор подав позов до Міжнародного суду, стверджуючи, що цим розпорошенням Колумбія завдає шкоди їхньому природному середовищу. Тоді суд став на сторону Еквадору.