На КПВВ «Станиця Луганська» людям пропонують здати тест на коронавірус в машині швидкої — за 1 250 грн, чеки не видають

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

На Донбасі на КПВВ «Станиця Луганська» медики пропонують людям здати тест на коронавірус, щоб не проходити самоізоляцію. Забір біоматеріалу відбувається просто на КПВВ — у машині швидкої. Вартість тесту складає 1 250 грн, оплатити можна лише готівкою. Чеки не видають.

Про це «Бабелю» розповіли декілька очевидців і надіслали відео.

Вони розповідають, що зразки біоматеріалів медики складають у коробку з-під взуття, туди відправляють і гроші за «тестування». Після того, як зробили «тест», людям видають папірець із номером телефону. Результати ж обіцяють через три дні, але подекуди вчасно вони не надходять.

Проте двоє осіб, з якими поспілкувався «Бабель», розповіли, що результати отримали вчасно — через три і чотири дні відповідно.

Папірець, який люди отримують після здачі «тесту».

Забір матеріалів проводить фірма «Мікротестлаб», але після цього направляє їх у лікарню Станиці Луганської, де розташований офіційний пункт збору аналізів. А вже звідти, як повідомили медики особам, які здавали тести, зразки відправляють потягом у Київ на дослідження.

«Бабель» не зміг зв’язатися ні з головним лікарем медзакладу, ні з представниками «Мікротестлабу». Контактні телефони лабораторії, які розміщені на сайті, і ті, які вказують для отримання результатів після «тестів», — вимкнені.

На офіційній сторінці «Мікротестлаб» зазначають, що вони проводять тільки забір біоматеріалу, а дослідження роблять їхні партнери у Києві — одна зі столичних клінік. Біоматеріал нібито відправляють щоденно спеціальним транспортом з холодильником. Офіційна вартість тесту — 1 200 грн.

Ми також звернулися за розʼясненням до Державної прикордонної служби. Речник Андрій Демченко не захотів коментувати, пояснивши, що це не входить у компетенцію служби. На запитання, чи взагалі відомо Держприкордонслужбі про забір матеріалів на аналіз біля КПВВ, він відповів: «Мені відомо, що там є можливість здачі тесту, але це все, що я можу вам повідомити [у межах своїх повноважень]».

  • Громадян України (крім абітурієнтів) пропускають через лінію розмежування тільки за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням сервісу «Дій вдома» або обсервації. Щоб не проводити самоізоляцію, можна здати тест на коронавірус.