Росія дзеркально відповіла Норвегії на висилку дипломата. До Осло повертається радник посольства

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Росія оголосила персоною нон ґрата норвезького дипломата й вислала його з країни. Це стало відповіддю на аналогічний крок з боку Норвегії.

Про це пише пресслужба МЗС Росії.

«28 серпня посол Королівства Норвегія в Москві Р. Ресаланд був запрошений в МЗС Росії та поінформований, що у відповідь один зі старших дипломатів посольства Норвегії також оголошений персоною нон ґрата. Його акредитація в Російській Федерації буде припинена протягом трьох днів — саме такий термін норвежці відвели для відʼїзду», — йдеться в повідомленні.

За даними ЗМІ, йдеться про радника посольства Норвегії Яна Флете.

  • 18 серпня стало відомо, що в Норвегії затримали за шпигунство працівника компанії DNV GL, яка займається сертифікацією суден. За інформацією ЗМІ, ця компанія також сертифікує підводні трубопроводи, зокрема в рамках проєкту «Північний потік».
  • За ймовірним шпигуном почали стежити після кількох його зустрічей з представниками російських спецслужб. Сам він звинувачення спростовує. Йому загрожує до 15 років вʼязниці.
  • Міністерство закордонних справ Норвегії через шпигунство 19 серпня вирішило вислати російського дипломата, який працював у торговому відділі російського посольства.