Тихановська закликала білорусів підтримати учителів, яких погрожує звільнити Лукашенко

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська записала нове звернення, в якому закликала білорусів підтримати учителів. Самопроголошений президент Олександр Лукашенко погрожує їх звільнити за участь у протестах.

Звернення Тихановської оприлюднено на YouТube-каналі «Страна для жизни».

Спочатку вона висловила свою підтримку тим членам виборчих комісій, серед яких було багато вчителів, які відмовилися фальсифікувати вибори і чесно рахували голоси.

«Давайте подивимося, що намагаються зробити зі школи чиновники від освіти. Суцільні перевірки, принизливі підношення перевіряльникам, побори з батьків, ремонти за свій рахунок, примусова передплата, добровільно-примусові походи на хокей, лижню, демонстрації. Хіба це стосується навчально-виховного процесу?» — зазначила Тихановська.

За її словами, учителів втягнули у виборчі комісії, де забезпечувався потрібний Лукашенку результат. Вона заявила, що низка учителів фальсифікували вибори під тиском або страхом, і тому потрібно «очистити школу і добре ім’я учителів».

«Якщо хтось із вас піддався тиску і пішов на підробку [бюлетенів], дайте собі обіцянку далі чинити по совісті, яка важливіша за страх. Зараз звучать погрози звільнити вчителів, незгодних з державною ідеологією. Але якщо за державну ідеологію видаються брехня і фальсифікації, то чого варта така ідеологія? Проявіть солідарність, захистіть своїх колег — чесних учителів. Нехай звільняються махінатори і карʼєристи. Учитель — професія, заснована на любові до дітей і щирості», — вважає Тихановська.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.