Росіянин хотів встановити віруси на комп’ютери Tesla. Його здав подільник, який мав отримати за участь мільйон доларів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Росіянин хотів встановити віруси на комп’ютери Tesla. Його здав подільник, який мав отримати за участь мільйон доларів

Wikipedia

У США затримали росіянина, який намагався підкупити співробітника Tesla, щоб той встановив у внутрішню мережу заводу віруси для крадіжки інформації. Чоловік планував таким чином шантажувати компанію з виробництва електрокарів, але про всі деталі запланованого злочину від початку знали в ФБР.

Про це повідомляє Mashable.

27-річний Єгор Ігорович Крючков на початку серпня приїхав до міста Спаркс, штат Невада, де розташований завод компанії «Гігафабрика 1», на якому виробляють батареї для електрокарів, і винайняв номер у готелі неподалік.

Росіянин зустрівся з одним із співробітників заводу та запропонував йому взяти участь у «спеціальному проєкті», який полягав у встановленні на комп’ютери компанії програми, яка крастиме дані. Для того, щоб відволікти служби безпеки Tesla, Крючков збирався здійснити DDoS-атаку на мережу компанії.

Зловмисник планував скористатися викраденими даними, щоб вимагати від Tesla мільйони доларів за нерозголошення їх вмісту. Працівнику заводу він запропонував за послуги мільйон доларів готівкою або біткоїнами. За розрахунками Крючкова, ці витрати мали з лишком окупитися.

Але подільник росіянина насправді не збирався брати участь у злочині та одразу зв’язався з Федеральною службою розслідувань. Правоохоронці слухали всі розмови з Крючковим та знали про всі деталі його операції.

Тепер росіянину загрожує до п’яти років позбавлення волі та штраф у чверть мільйона доларів через підозру в змові для вчинення шкоди захищеному комп’ютеру.

Співробітник Tesla досі працює в компанії. Керівник Tesla, мільярдер і винахідник Ілон Маск назвав невдалу спробу крадіжки даних «серйозною атакою».