Оператор ГТС уперше транспортував газ до України з Греції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

«Оператор газотранспортної системи України» уперше транспортував газ із Греції через Трансбалканський коридор.

Про це повідомляє пресслужба «Оператора ГТС».

Там зазначили, що технічно транспортування було можливе ще з 1 січня 2020 року, однак скористалися цією можливістю лише зараз. Таким чином, Україна матиме доступи до LNG-терміналів у Туреччині та Греції та зможе отримувати газ звідти.

«Можливість транспортувати газ з південного напрямку дозволяє Україні диверсифікувати як джерела енергії, так і маршрути постачання. Реверс блакитного палива через Трансбалканський газовий коридор відкриває Україні доступ до зрідженого газу з LNG-терміналів у Греції та Туреччині й трубного природного газу з Каспійських країн», — повідомив очільник «Оператору ГТС» Сергій Макогон.

Він також зазначив, що після запуску газопроводу між Туреччиною та Росією транзит газу через Україну зменшився на 70%. Тому вивільнені потужності можна використовувати для реверсних постачань газу.

Оператор ГТС України

  • Компанія «Оператор ГТС України» і оператор ГТС Угорщини (FGSZ) 29 квітня обʼєднали на кордоні країн дві фізичні точки передачі газу (Берегове DN1400 і Берегдароц DN800) в одну віртуальну. Укладення договору дозволить збільшити потужності з імпорту газу.
  • 4 травня президент Польщі Анджей Дуда оголосив про початок будівництва газопроводу Baltic Pipe. Газопровід має звʼязати родовища на норвезькому шельфі в Північному морі з Польщею. Після завершення будівництва природний газ планують транспортувати з Норвегії до Польщі, через Данію. Відкриття заплановано на 1 жовтня 2022 року.