У Білорусі опозиція закликала масово скуповувати валюту та знімати депозити. Долар почав дорожчати і зникати з обмінників

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Білорусі опозиція закликала людей від 21 серпня скуповувати валюту та знімати кошти з банківських депозитів для протистояння владі Олександра Лукашенка.

Повідомлення зʼявилось у Telegram-каналі NEXTA Live.

«Починаючи від сьогодні: зняти кошти з банківських депозитів (насамперед валютних), бо вони використовуються владою для фінансування силових органів; купити валюту — рубль слабшає, а люди отримають можливість заплатити менше за кредитами і штрафами; не сплачувати найближчу «жировку» — санкції за такий вчинок мізерні, але якщо несплата буде масовою, то казначейство не зможе вчасно заплатити силовикам», — йдеться у зверненні.

Також білорусів закликали утриматися від купівлі алкогольних напоїв і тютюновий виробів, оскільки акциз є значним джерелом надходжень до бюджету, «а отже і в кишені карателів».

Окремі пропозиції були висунуті підприємцям та юридичним особам: затримати оплату податків (прикрившись форс-мажором) і оплату постачання державним підприємствам.

Діаспору організатори попросили в рамках кампанії солідарності мінімізувати споживання білоруської продукції (виробленої на держпідприємствах) та умовити іноземних партнерів затримати оплату поставлених товарів до позбавлення громадянина Лукашенка фактичної влади.

За даними білоруських видань, у Мінську вже спостерігається нестача доларів, проте ще є євро.

На думку першого заступника премʼєр-міністра Білорусі Миколи Снопкова, Нацбанк має достатні резерви, щоби забезпечити стабільність на валютному ринку.

«Девальвації не буде. Держава не планує заморозку вкладів. Рубль уже значно просів на торгах», — заявив він.

Водночас Снопков зазначив, що у найближчі декілька годин влада може ухвалити рішення про заморожування або конфіскацію вкладів.

«Можливо, зараз останній момент, коли можна врятувати заощадження», — додав він.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви.
  • Євросоюз не визнає результатів виборів і ввів санкції проти Лукашенка та його оточення.
  • Через результати виборів в країні вже понад тиждень тривають страйки на заводах і підприємствах. В адміністрації Лукашенка оцінюють збитки від протестів у Білорусі у $500 млн.
  • 20 серпня платформа «Голос» оприлюднила звіт про вибори в Білорусі. Результати істотно відрізняються від офіційних — вибори сфальсифіковані.