Лікарі Гродна розповіли про зґвалтованих жінок та чоловіків, які надходили після ІТТ. Слідчий комітет почав перевірку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Низка лікарів Гродна розповіли на умовах анонімності, що у відділеннях медичних закладів лежать жінки та чоловіки з ознаками сексуального насильства.

Про це лікарі-гінекологи розповіли виданню «Регіони».

За їхніми словами, більшість надійшла з мінського ізолятора тимчасового тримання Окрестіно, куди силовики звозили всіх затриманих під час акцій протестів проти Олександра Лукашенка.

Медики пояснили, що до них надходили дівчата з розривами шийки матки, а у проктологічних відділеннях лежать чоловіки, яких ґвалтували кийками. Вони зазначають, що у дівчат після травм може бути безпліддя. Самі медики і постраждалі бояться говорити про це відкрито.

Цю ж інформацію раніше підтверджували столичний лікар і громадська організація «Радислава».

«Є свідчення потерпілих жінок (різного віку) і профільних лікарів (хірурги/гінекологи) про те, що вони і/або їх близькі були зґвалтовані або побиті», — заявили в організації.

Сьогодні, 20 серпня, Слідчий комітет Білорусі повідомив про перевірку інформації з інтернет-ресурсів. У СК говорять, що зареєстрованих випадків зґвалтування у них немає.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. З початку протестів силовики затримали понад 7 тисяч осіб, багатьох сильно били або навіть калічили. Пізніше більшість відпустили.