У Німеччині стартував проєкт з дослідження базового доходу. Добровольцям будуть платити по 1 433 євро щомісяця

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Німеччині 18 серпня розпочався перший в історії країни проєкт із дослідження безумовного (гарантованого) базового доходу, який має відповісти на питання, як стимулює суспільство постійна соцвиплата з боку держави.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Проєкт довгостроковий — на три роки. Його ведуть Німецький інститут економічних досліджень (DIW), ініціатива Mein Grundeinkommen, Інститут Макса Планка і Кельнський університет.

У рамках цього дослідження 120 добровольцям, які зареєструються для участі в проєкті, будуть виплачувати щомісяця 1 433 євро протягом трьох років. Гроші виплачуватимуть зі спеціального фонду, який наповнюється за рахунок пожертв. Перші виплати почнуться навесні 2021 року.

Під час дослідження фахівці хочуть виробити новий науковий підхід і встановити, як отримання базового доходу впливає на поведінку громадян — чи спонукає це людей активніше брати участь в економіці, інтегруватися у суспільство (йдеться про бідні верстви населення), або ж це тільки заохочує лінь.

Представник проєкту заявив, що в світі вже проводилися подібні дослідження, але їх результати були обмежені. «Вони або застаріли, або не піддаються узагальненню, або вивчають базовий дохід тільки для безробітних. У цьому сенсі ми дійсно закладаємо нові наукові основи», — сказав він.