У Гаазі зачитують вердикт у справі про вбивство премʼєра Лівану у 2005 році. Причетність керівництва Сирії та «Хезболли» не встановили

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Судді спеціально створеного трибуналу в Гаазі почали зачитувати вирок у справі про вбивство 14 лютого 2005 року премʼєр-міністра Лівану Рафіка аль-Харірі та ще 21 людини.

Як повідомляє BBC, суд не встановив пряму причетність до вбивства уряду Сирії та керівництва шиїтського угруповання «Хезболла», але визнав винним одного з чотирьох підсудних.

Обвинуваченими у справі проходять чотири активісти «Хезболли»: Хусейн Хасан Онейсі, Салім Джаміль Айяш, Хасан Хабіб Мерхі й Асад Хасан Сабра. Усіх їх судять заочно. Суд визнав винним Саліма Айяша (у змові з метою здійснити терористичний акт), інших трьох виправдали. Пʼятий підозрюваний — командир військового крила «Хезболли» Мустафа Бадреддін — був виключений з обвинувального висновку, оскільки був вбитий у Сирії ще у 2016 році. Прокуратура назвала його «головним керівником операції» проти Харірі.

Раніше представники «Хезболли» заявляли, що їх не турбують висновки розслідування і вони повністю заперечують свою причетність, як й уряд Сирії.

Судове розслідування тривало 15 років і коштувало $1 млрд. Слідство допитало 297 свідків і провело ДНК-аналіз, який встановив тільки те, що бомбу підірвав чоловік. Також вдалося зʼясувати, що за Харірі стежили, а бомбу підірвали за допомогою телефону.

Як вбили Харірі?

Кортеж премʼєра зазнав терористичної атаки 14 лютого 2005 року, коли їхав по вулиці Бейруту. Поруч із колоною авто вибухнув мікроавтобус, начинений вибухівкою. Унаслідок вибуху загинули Харірі та ще 21 особа. Поранення отримали понад 220 людей. Харірі був прозахідним політиком, різко виступав проти Сирії та перебування її військ на території країни, а також боровся з корупцією.

Після вбивства Харірі у країні сталася так звана Революція кедрів, яка поклала край неофіційному протекторату Сирії.