Кабмін повторно запровадив спецмито на дизпаливо, газ та вугілля з Росії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Кабмін повторно запровадив спецмито на дизпаливо, газ та вугілля з Росії

Фото УНІАН

Кабінет міністрів запровадив спеціальне мито на окремі товари походженням із Російської Федерації, що ввозяться на митну територію України.

Про це йдеться у постанові від 17 серпня, оприлюдненій на Урядовому порталі.

Згідно з документом, мито на дизельне паливо, що ввозять трубопровідним транспортом та поміщають у митний режим імпорту, становить 4%; на газ — 3%; на вугілля (окрім антрацитового, бітумінозного, коксівного для використання в промисловості та для виробництва електричної та теплової енергії) — 65%.

У разі нецільового використання зазначених товарів спеціальне мито підлягає донарахуванню відповідно до законодавства, а у разі неможливості достовірно встановити країну походження товарів вони випускаються у вільний обіг на митній території України за умови сплати спеціального мита.

«Ця постанова набирає чинності від дня її опублікування і втрачає чинність 31 грудня 2020 року або після припинення застосування Російською Федерацією дискримінаційних та/або недружніх дій щодо України», — додали у Кабміні.

  • 18 вересня 2019 року Верховна Рада дозволила купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не входять до Європейського енергетичного співтовариства. Змінами планувалося дозволити імпорт з Білорусі, щоб збільшити конкуренцію на ринку. Однак разом з імпортом білоруської електроенергії вона почала надходити також із Росії.
  • Уже 4 грудня Верховна Рада у другому читанні та в цілому проголосувала за законопроєкт № 2233 про заборону імпорту електроенергії з Росії за двосторонніми договорами. Президент підписав закон.
  • Кабінет міністрів запровадив спецмито в розмірі 65% на імпорт вугілля з Росії, за винятком антрациту, бітумінозного та коксівного вугілля, з 15 квітня.