Рада заборонила постачання електроенергії з Росії за двосторонніми договорами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада у другому читанні та в цілому проголосувала за законопроєкт № 2233 про заборону імпорту електроенергії з Росії за двосторонніми договорами. Відповідне рішення підтримали 274 депутати.

Проєкт закону вносить зміни у закон «Про ринок електричної енергії». При цьому, Кабміну надано право тимчасово скасовувати заборону для уникнення надзвичайних ситуацій.

Депутат від «Батьківщіни» Іван Крулько заявив, що у проєкті є лазівки для імпорту з Росії. «Кабінет міністрів має право своїм рішенням надавати можливість імпорту з Росії. А друге — залишається можливість імпорту з Білорусі, по суті, російської електричної енергії», — заявив Крулько.

Глава енергетичного комітету Андрій Герус нагадав, що профільний комітет Ради схвалив законопроєкт і заявив, що Білорусь не бере російську електроенергію. «З 1 грудня у нас імпорт з Білорусі становить нуль. Він закінчився, його немає. Імпорт з ринкових причин зупинено», — сказав він у кулуарах парламенту.

  • 12 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 2233 про внесення змін до ринку електроенергії.
  • 18 вересня 2019 року Верховна Рада дозволила купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не входять до європейського Енергетичного співтовариства. Автор відповідної законодавчо норми — глава енергокомітету Ради Андрій Герус. За його словами, змінами планувалося дозволити імпорт з Білорусі, щоб збільшити конкуренцію на ринку. Однак разом з імпортом білоруської електроенергії вона почала надходити і з Росії.
  • 15 жовтня в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується заборонити імпорт електроенергії з Росії за прямими договорами.
  • Вже 13 листопада «Укренерго» почала обмежувати імпорт електроенергії з Росії.