У Львові помер чоловік, якому вперше в Україні пересадили підшлункову залозу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги помер чоловік, якому нещодавно вперше в історії України зробили операцію з пересадки підшлункової залози.

Про це йдеться на сторінці лікарні у Facebook.

«Друзі, ми змушені повідомити дуже сумну звістку: на жаль, Андрій, наш пацієнт із пересадженою підшлунковою залозою, помер. [… ] Усі ці дні наші лікарі буквально жили з ним у реанімації. Цілодобовий супровід, медикаменти, контроль іноземних колег: ми робили все від нас залежне, аби Андрій відновився після операції», — зазначають у лікарні.

Медики розповідають, що тривалий час стан пацієнта був стабільний, а його нирка та пересаджена підшлункова залоза почали працювати. Однак через раптову появу тромбів у судинах чоловік помер.

«Трансплантація підшлункової залози — це одна із найскладніших операцій з пересадження органів. Світова статистика говорить про те, що кожен третій пацієнт після такої операції не виживає, тоді як два інші отримують шанс жити повноцінно», — пояснюють лікарі.

  • 7 серпня у Львові вперше в історії України провели трансплантацію підшлункової залози.
  • Комунальна міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова увійшла до пілотного проєкту з трансплантації — з нею можна буде укладати договори на всі види пересадок.