У Росії рух АУЄ визнали екстремістським. Шанувальникам тюремної субкультури загрожує до 12 років

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховний суд Росії задовольнив позов Генпрокуратури РФ і постановив визнати рух «Арештантська кримінальна єдність» (АУЄ) екстремістською організацією.

Як повідомляє Інтерфакс, відсьогодні будь-яка діяльність, повʼязана з АУЄ, підпадає під ст. 282. 1 КК РФ (Організація екстремістського співтовариства) і карається тюремним строком до 12 років, а також штрафом до 700 тисяч рублів (понад 260 тис. грн).

Рух АУЄ зародився в місцях позбавлення волі у 1990-х, і вже у 2010-х активно почав розвиватися в соціальних мережах. Він культивує тюремні поняття серед молоді та підлітків, привчаючи їх до «злодійських законів» та насаджуючи тюремну романтику. АУЄ розшифровується по-різному: «Арештантська кримінальна єдність», «Арештантський уклад єдиний» або «Арештантська уркаганська єдність». Російські спільноти АУЄ в мережі налічують мільйони користувачів. Також їх чимало в Україні, Вірменії, Грузії, Казахстані та інших пострадянських країнах. У РФ питанням АУЄ зайнялися після серії нападів, розбоїв і зґвалтувань, скоєних учасниками руху. Крім цього, побоювання викликали випадки «обкладання даниною» дітей у школах, інтернатах та училищах.

«Діяльність руху, заснована на кримінально-екстремістській ідеології, становить реальну загрозу життю і здоровʼю громадян, суспільству та державі. До діяльності руху активно залучалися підлітки і молодь, чия психіка найбільше піддається деструктивному впливу», — заявили в Генпрокуратурі.

У відомстві додали, що рішення суду допоможе захищати інтереси молодого покоління і сприятиме оздоровленню суспільства.

Верховний суд РФ фактично прирівняв шанувальників криміналу до неонацистів і радикальних ісламістів.