У Білорусі зібрали вже понад $2 млн для затриманих. Частина піде на оплату рахунків місцевого «ноу-хау» — перебування в ізоляторі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Білорусі вже зібрали понад $2 мільйони на підтримку затриманих на акціях протесту. Співорганізатор організації BY Help, яка займається збором грошей, Андрій Стрижак розповів в інтерв’ю «Бабелю», куди саме витрачають кошти.

За його словами, збір грошей для затриманих розпочали 25 червня у Facebook. На той час у країні вже заарештували двох ключових кандидатів у президенти — банкіра Віктора Бабарика і блогера та чоловіка Світлани Тихановської Сергія.

Стрижак розповідає, що ще на початку збору коштів домовилися, що підтримуватимуть саме заарештованих і оштрафованих. Зараз кошти витрачають на три види допомоги.

Перша категорія — це заарештовані, яким доводиться платити за перебування у в’язниці. «У чому фішка і білоруське ноу-хау: якщо ти сидиш у вʼязниці, ти повинен за це заплатити. Ті люди, які потрапляють в ізолятор, платять за харчування, їм потім виставляють рахунок», — пояснює Стрижак.

Друга категорія — це люди, за яких організація сплачує штрафи. А третя категорія, додає активіст, зʼявилася після 9 серпня, коли у країні почалися масові затримання на протестах.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. ЦВК оголосила остаточні результати виборів — Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів, а Світлана Тихановська — 10,1%. Хоча за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви.
  • Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Загалом було затримано майже 7 тисяч людей. За даними МВС Білорусі, під час протестів загинула одна людина, однак рідні та правозахисники повідомляють про ще двох загиблих.
  • Понад 25 країн, зокрема й Україна, вже засудили дії влади Білорусі щодо протестувальників. Низка країн заявили, що вибори відбулися з явними порушеннями, а Євросоюз пригрозив санкціями. Росія визнала вибори та привітала Лукашенка з перемогою.