Польща, Латвія, Литва й Естонія запропонували Білорусі посередництво в переговорах з мітингарями

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

@nexta_live / Telegram

Лідери Польщі, Литви, Латвії та Естонії виступили зі спільною заявою щодо ситуації в Білорусі, запропонувавши їй посередництво для врегулювання ситуації.

Про це повідомляє TUT.by.

«Ми готові запропонувати свої посередницькі зусилля для досягнення мирного вирішення ситуації в Білорусі та зміцнення незалежності й суверенітету вашої країни», — підкреслили президенти.

Лідери країн закликали президента Білорусі Олександра Лукашенка припинити застосування сили проти свого народу і поважати свободи і права людей. Крім того, вони закликали невідкладно звільнити всіх затриманих учасників акцій протесту і припинити подальші переслідування.

Крім цього, президенти зазначених країн наполягають на діалозі з білоруським народом. «Ми закликаємо вас організувати «круглий стіл» з національного примирення за участі представників влади і громадянського суспільства. Це стало б відповідним кроком для початку справжнього національного діалогу», — йдеться в заяві лідерів.

Вони підкреслили, що за умови виконання цих вимог двері для співпраці з міжнародним співтовариством для Білорусі повинні залишатися відкритими.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на 13 серпня затримали майже 7 000 осіб. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох осіб.
  • Президент Литви Гітанас Науседа опублікував план, як владі Білорусі врегулювати ситуацію в країні. Він містить три кроки.
  • 11 серпня Євросоюз закликав білоруську владу відпустити затриманих і припинити насильство, інакше проти неї будуть введені санкції.