МЗС радить українцям у Білорусі утриматись від участі в акціях протесту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
МЗС радить українцям у Білорусі утриматись від участі в акціях протесту

@volha.shukaila / TUT.BY

Міністерство закордонних справ України радить українцям, які перебувають у Білорусі, утриматись від участі в акціях протесту, у яких вже загинула одна людина та є постраждалі. Про це йдеться у заяві МЗС.

Відомство радить проявляти підвищену увагу та обережність, уникати місць масового скупчення людей, не брати участі в демонстраціях та акціях протесту, стежити за новинами та рекомендаціями місцевих органів влади.

Якщо громадяни України у Білорусі потрапили у надзвичайну ситуацію, вони мають невідкладно звертатися на «гарячу лінію» посольства України за телефоном +375 25 60 311 84 або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України + 38 044 238 16 57. Посол України у Білорусі — Ігор Кизим, його сторінка у Facebook тут.

Також українці можуть писати на електронну пошту: [email protected]

Нагадаємо, що у Мінську затримали двох українських волонтерів з організації «Восток SOS» — Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва. Українцям інкримінують участь у «масових заворушеннях», за це їм загрожує до 8 років ув’язнення.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Пізніше вона виїхала з країни до Литви.
  • Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на ранок 13 серпня затримано майже 7 тисяч людей. За даними МВС Білорусі, під час протестів загинув один чоловік, однак правозахисники повідомляють про щонайменше трьох загиблих.