«Забирайся, поки не пізно». Нобелівська лауреатка Алексієвич порадила Лукашенку піти у відставку

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Забирайся, поки не пізно». Нобелівська лауреатка Алексієвич порадила Лукашенку піти у відставку

Wikipedia / Sergento

Нобелівська лауреатка з літератури, білоруська письменниця Світлана Алексієвич закликала президента Олександра Лукашенка піти у відставку.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

На запитання журналістки, що б вона сказала Лукашенку, письменниця відповіла: «Хотілося б повторити те, що так красиво сказала журналіст Світлана Калінкіна: “Іди красиво!” Але не вийде вже, кров [пролилася]. Забирайся, поки не пізно, поки ти не кинув людей у жахливу безодню, в безодню громадянської війни! Забирайся! Нікому не потрібен Майдан, нікому не потрібна кров. Ти просто хочеш влади, і це твоє бажання обернеться кровʼю».

За словами Алексієвич, люди впевнені, що Лукашенко програв вибори Світлані Тихановській, яка залишається «символом змін, прагнення до нового життя і чесності, самопожертви заради народу і свого чоловіка».

Раніше повідомлялось, що Алексієвич готова взяти на поруки Віктора Бабарика, який хотів балотуватись у президенти, але ЦВК відмовила йому в реєстрації. Раніше проти Бабарика висунули звинувачення в економічних злочинах.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Пізніше вона виїхала з країни до Литви.
  • Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Затримано понад 7 тисяч осіб. За даними МВС Білорусі, під час протестів загинув один чоловік, однак правозахисники повідомляють про щонайменше трьох загиблих.