У Вітебську глава виборчої дільниці зізнався, що після перемоги Тихановської їх змусили переписати протокол

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Вітебську глава виборчої дільниці зізнався, що після перемоги Тихановської їх змусили переписати протокол

Valery Sharifulin / Contributor

Глава виборчої дільниці № 25 у Вітебську Сергій Піталенко впізнав свій голос на записах, де зафіксовано, як членів комісії примушували фальсифікувати результатів голосування. На плівках глава Жовтневої районної адміністрації міста Сергій Сташевський змушує членів комісії переписати протокол.

Про це повідомляє «Радыё Свабода».

На виборчій дільниці більшість проголосувала за Світлану Тихановську, але на аудіозаписах чутно, що глава адміністрації змушує переписати цифри на користь іншого кандидата.

Глава дільничної комісії Сергій Піталенко повідомив «Радыё Свабода», що членам комісії диктували нові цифри. Піталенко підтвердив, що підписав і новий протокол, але не пояснив виданню, чому він це зробив. Він поки що утримується від подробиць і не коментує ситуацію, але каже, що не всі члени комісії підписали новий протокол.

Кореспонденту «Радыё Свабода» поки не вдалося поспілкуватися із Сергієм Сташевським — адміністратор сказала, що він на лікарняному.

Що на плівках?

До членів виборчкому прибув глава району Сергій Сташевський. Він заявив, що у комісії результати підрахунку різко відрізняються від результатів на сусідній дільниці. Тому результати «третього і четвертого» кандидатів (Лукашенка і Тихановської) необхідно поміняти.

«Мені б не хотілося, щоб ви якимось чином, незрозуміло чим керуючись, вибивалися із загальної маси», — заявив Сташевський. Він також нагадав, що членам комісії, які є співробітниками школи, де відбувалося голосування, «з 1 вересня потрібно буде виходити на роботу», натякнувши на можливі наслідки відмови.

Зрештою члени комісії заповнили новий протокол, однак деякі з них відмовилися поставити свої підписи, посилаючись на погіршення стану здоровʼя.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська.
  • Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Затримано понад 7 тисяч осіб. За даними МВС Білорусі, під час протестів загинув один чоловік, однак правозахисники повідомляють про щонайменше трьох загиблих.