Кабмін скоротив кількість критеріїв для визначення карантинних зон до трьох

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Кабмін скоротив кількість критеріїв для визначення карантинних зон до трьох

Ezra Acayan / Stringer

Кабінет міністрів спростив критерії визначення карантинних зон для регіонів, об’єднавши два показники в один.

Таке рішення уряд ухвалив на засіданні в середу.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що раніше рівень епідемічної загрози визначався за 4 показниками. «Ми об’єднали 2 показники і зараз будемо визначати за трьома: заповненість ліжок, рівень тестувань і третій показник, який ми ввели замість двох, — це кількість нових хворих на 100 тисяч населення, тобто нові випадки на 100 тисяч населення за 14 днів. Це буде більше зрозуміло для наших громадян», — пояснив Степанов.

Він наголосив, що для того, щоб регіон внесли до «зеленої» зони, середня кількість ПЛР- та ІФА-тестувань має бути не менше ніж 24 на 100 тисяч населення за 7 днів. Показник захворюваності на COVID-19 за 14 днів не повинен перевищувати 40 випадків на 100 тисяч населення.

Якщо рівень завантаженості ліжок у регіоні становить 50% і більше пʼять днів поспіль, то на території всього регіону встановлюється помаранчевий рівень епідемічної небезпеки, якщо понад 70% — то червоний рівень на території всієї області.

За словами Степанова, комісія ТЕБ і НС ухвалюватиме рішення про встановлення рівня епідемічної небезпеки кожні 7 днів. А рішення про послаблення червоного, помаранчевого і жовтого рівнів може бути переглянуте не раніше, ніж через 14 днів. Саме стільки триває інкубаційний період коронавірусу.

До цього карантинні зони для регіонів визначали за 4 показниками: завантаженість ліжок (не більше 50%), середня кількість тестувань за методами ПЛР та ІФА (не менше ніж 24 на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів), коефіцієнт виявлення нових випадків інфікування COVID-19 (не більше 11%) і показник динаміки зростання випадків інфікування (не більше 10%).

  • В Україні коронавірус за минулу добу виявили у 1 433 людей. Померли 19 хворих, 752 людини одужали.
  • 22 липня Кабінет міністрів продовжив дію адаптивного карантину в Україні до 31 серпня.
  • В Україні діють нові правила карантину. Міністерство охорони здоров’я запроваджує розподіл країни на чотири зони: «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону». У кожній з них діятимуть різні обмеження залежно від ситуації з коронавірусом, найбільш мʼякі — у «зеленій» зоні.