Міністр Криклій: Приватна компанія запропонувала підняти танкер Delfi, інша — за це заплатити

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міністр Криклій: Приватна компанія запропонувала підняти танкер Delfi, інша — за це заплатити

Уряд розпочав підготовчі роботи з підняття затонулого в Одесі танкера Delfi — приватна компанія ТОВ «Краншип» запропонувала підняти судно. Про це у Telegram-каналі повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Водночас компанія «Бруклін-Київ» виступила з ініціативою профінансувати цю операцію.

У підсумку 10 серпня підписали тристоронній договір між адміністрацією Одеського міського порту та компаніями «Краншип» і «Бруклін-Київ».

  • 22 листопада 2019 року сильний шторм зірвав зі стоянки танкер Delfi, після чого він сів на мілину в затоці Одеси. Троє членів екіпажу спочатку відмовлялися залишати судно, але пізніше рятувальники евакуювали їх. Моряків доставили до лікарні, капітан корабля постраждав найбільше.
  • Після того як перекинувся танкер, з нього почало витікати пальне. Тоді в Адміністрації морських портів повідомили, що танкер може пролежати в морі ще не один тиждень через юридичні труднощі з переміщенням судна.
  • 22 червня 2020 року Держекоінспекція повідомила, що біля Одеси, де стався витік пального з Delfi, нормативи гранично допустимої концентрації нафтопродуктів у воді перевищено в 16,4 разу.
  • Прибирати затонулий танкер Delfi з одеського пляжу буде підрядник за контрактом з Адміністрацією морських портів України, адже судновласник вже втратив це право. Роботи планують розпочати наприкінці серпня.