Партія Порошенка вимагає від Зеленського дати оцінку звинуваченням Мінʼюсту США щодо Коломойського

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Партія Порошенка вимагає від Зеленського дати оцінку звинуваченням Мінʼюсту США щодо Коломойського

Петро Порошенко / Flickr

Партія «Європейська Солідарність» вимагає від президента Володимира Зеленського дати оцінку фактам Мінінстерства юстиції США про розкрадання коштів ПриватБанку, забезпечити неупереджене розслідування та повернення коштів в Україну. Про це йдеться у заяві партії.

Партія вимагає від президента, генерального прокурора , НАБУ, НАЗК та Держфінмоніторингу наступне:

  • піти на повне і всеохопне співробітництво з американською системою правосуддя щодо звинувачень Коломойського та його спільників;
  • розпочати діалог з американською стороною, аби повернути незаконно виведені з ПриватБанку кошти;
  • порушити кримінальні провадження проти Коломойського за епізодами, дотичними до фактів фінансових махінацій, що викрив Мінʼюст США;
  • створити Тимчасову слідчу комісію, яку буде розслідувати виведення активів з ПриватБанку.

Що за справа?

6 серпня стало відомо, що Міністерство юстиції США звинуватило Ігоря Коломойського в розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку і відмиванні цих грошей в Америці та по всьому світі через мережу компаній-посередників. Вони разом із Боголюбовим начебто використовували підконтрольний їм ПриватБанк як «особистий рахунок» для побудови власного бізнесу у США.

Коломойський придбав таким чином майже півмільйона квадратних метрів комерційної нерухомості у штаті Огайо, металургійні заводи в Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані, завод з виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі тощо.

Сам олігарх заперечує звинувачення та заявляє, що всі інвестиції він зробив з власних коштів, які отримав у 2007—2008 роках за угодою з Evraz і з доходів інших бізнесів, що зберігалися в ПриватБанку.