Вибори в Білорусі: явка на достроковому голосуванні менша за 33%. У Мінську найнижча

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

За даними Центральної виборчої комісії Білорусі, явка на достроковому голосуванні за нового президента становить 32,28%.

Про це свідчать дані на сайті ЦВК.

Найбільш активно голосують виборці в Гомельській і Могилевській областях — 42,72% і 37,88% відповідно. У Вітебській області на виборчі дільниці прийшли 30,86% виборців, у Мінській — 29,09%, у Брестській — 30,11%, у Гродненській — 30,02%. У Мінську найнижча явка — 26,45%.

Всього у списках 6 834 081 виборець.

Як повідомляє портал TUT.BY із посиланням на ініціативу «Чесні люди», явка під час дострокового голосування, яке проходить 4—8 серпня, значно завищена. Як приклад, наводять явку за 4 серпня. Згідно з протоколами комісій, у той день голосували 34 471 особа, спостерігачі нарахували 22 149 осіб.

  • У Білорусі на 9 серпня заплановані вибори президента. Нині тривають так звані дострокові вибори — опозиція рекомендує не брати в них участі. З початку виборчої кампанії у Білорусі правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів та просто пішоходів на вулицях.
  • Влада Білорусі погрожує закрити портал TUT.BY за коментар від спостерігача на виборах, який помітив фальсифікацію. Раніше TUT.BY обійшов заборону на соцопитування і провів «голосувалку», згідно з якою Олександра Лукашенка підтримують лише 4,8%.