Британські вчені тренують собак виявляти коронавірус на запах. Стверджують, що точність методу становить 92%

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Британські вчені тренують собак виявляти коронавірус на запах. Стверджують, що точність методу становить 92%

Marek Szturc / Unsplash

Британські вчені тренують собак виявляти коронавірус у людей на запах. Це може стосуватися навіть безсимптомних хворих або тих, хто хворіє на COVID-19 у легкій формі.

Про це пише Daily Mail.

Наразі вони просять допомоги і закликають хворих надати зразки для тренувань. Зокрема, вони просять їх 3 години подихати в маску, а також проносити 12 годин футболку та шкарпетки, і передати їх на дослідження.

Учені зазначають, що собак можуть натренувати протягом шести-восьми тижнів. Точність такого методу становить 92%, а коронавірус у людини вони зможуть виявляти за лічені секунди. Відомо, що нюх у собак у 10 тисяч разів кращий, аніж у людей.

За словами дослідників, собаки, які зможуть виявляти коронавірус на запах, будуть дуже сильно затребувані, зокрема через обмеження у транспорті. Вони зможуть працювати в аеропортах та вокзалах для того, щоб перевіряти пасажирів і запобігати можливому поширенню коронавірусу.

  • Учені у Фінляндії зʼясували, що собаки можуть розпізнавати характерний запах коронавірусної інфекції. За кілька спеціальних тренувань собаки навчилися за запахом сечі відрізняти хворих на коронавірус і здорових людей.
  • Також німецькі вчені змогли натренувати собак виявляти коронавірус у зразках рідин здорових та хворих людей.