В Україні почали стягувати збір за виліт пасажирів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
В Україні почали стягувати збір за виліт пасажирів

«Бабель»

В Україні від 7 серпня набув чинності закон про стягнення державного збору за перевезення пасажирів та вантажу.

Відповідний закон було опубліковано у «Голосі України».

Згідно з законом, уповноважений орган з питань цивільної авіації щомісяця оформлює рахунок-фактуру, в якому розраховується розмір збору за кожного пасажира та кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України.

Платником за рахунком-фактурою є авіаперевізник.

Ставка збору за кожного пасажира за переліт в межах України становить 0,5 долара, на міжнародних рейсах — 2 долари.

За кожну тонну вантажу в межах України — 2,5 долара, міжнародні перевезення — 10 доларів.

Водночас державний збір не стягується у разі: перевезень вищих посадових осіб та офіційних делегацій України й інших держав; пасажирів, які належать до категорії осіб, звільнених від сплати зборів згідно із законом; дітей віком до двох років; транзитних пасажирів.

До того ж звільняються від збору перевезення товарів гуманітарної допомоги згідно з актами Кабміну; польоти, пов’язані з проведенням робіт із ліквідації наслідків стихійного лиха, авіаційних та інших подій, санітарні авіарейси (також перевезення тіл, останків, праху померлих).

  • Станом на 6 серпня українці можуть подорожувати до 38 країн. Зокрема до Албанії, Білорусі, Болгарії, Великої Британії, Еквадору, Єгипту, Ірландії, Мексики, ОАЕ, Пуерто-Рико, США, Сербії, Словенії, Туреччини, Тунісу, Хорватії, Чорногорії, Ямайки, на Багамські острови, Мальдіви.
  • МЗС розробило карту подорожей під час пандемії, щоб українці змогли планувати поїздки за кордон.
  • З аеропорту «Бориспіль» можна полетіти в українські міста за документами у додатку «Дія» — паспортом громадянина України або біометричним закордонним паспортом.