На станцію «Академік Вернадський» в Антарктиді неочікувано повернулися пінгвіни — на два місяці раніше

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

На українську станцію «Академік Вернадський» в Антарктиді повернулися пінгвіни — неочікувано для цієї пори року. Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

Напередодні на станції побачили п’ятьох пінгвінів, до цього останнього бачили ще наприкінці травня. У центрі пояснили, що це пінгвіни Дженту або пінгвіни-шкіпери, які є типовими мешканцями острова Галіндез у всі сезони, крім зими.

«Пам’ятаєте, як наприкінці травня ми писали про останнього пінгвіна, який залишив нашу станцію «Академік Вернадський» і поплив у вирій, де тепліше? Так ось, сьогодні [5 серпня] на станції зафіксували п’ять пінгвінів, які неочікувано для цього періоду року повернулися», — розповіли у центрі, нагадавши, що зараз в Антарктиді розпал зими, який відповідає початку лютого у нашій півкулі.

За словами біолога Олександра Салганського, зазвичай масове повернення пінгвінів на острів спостерігається у другій половині жовтня, який на Антарктиді відповідає квітню.

У попередні роки острів взимку був майже весь скутий кригою, зими були сніжні і люті, але цього року зима видалася аномально теплою — висота снігового покриву була 46 см, тоді як два роки тому була втричі більшою — 151 см.

  • Льодовики Антарктиди тануть швидше, ніж розраховували вчені. Темпи зростання рівня моря можуть катастрофічно прискоритися.
  • На тлі кліматичних змін Антарктида, що майже повністю вкрита льодом, поступово змінюється. Поверх талого снігу цвітуть водорості, чий зелений колір видно навіть з космосу. У майбутньому вони можуть стати харчовою базою для інших видів і змінити екосистему континенту.