ФСБ підозрює радника глави «Роскосмосу» Сафронова у шифруванні секретних даних для Чехії паролями з книжки радянського дисидента

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ФСБ підозрює радника глави «Роскосмосу» Сафронова у шифруванні секретних даних для Чехії паролями з книжки радянського дисидента

Ivan Safonov / Facebook

ФСБ Росії підозрює радника глави «Роскосмосу», колишнього журналіста Івана Сафронова, обвинуваченого у держзраді, у шифрування секретних даних для чеської розвідки паролями з книжки радянського та російського історика-дисидента Роя Медведєва.

Про це повідомив адвокат Сафронова, пише «Интерфакс».

За даними слідства, Сафронов нібито передавав секретні дані Чехії зі свого домашнього комп’ютера.

Адвокат розповів, що в постанові про притягнення Сафронова в якості обвинуваченого вказано, що журналіст зашифрував секретні відомості за допомогою безкоштовної програми VeraCrypt.

У документі також йдеться, що як паролі Сафронов використовував фрагменти з книжки відомого російського історика Роя Медведєва «Подорож через еру Єльцина» англійською мовою.

У чому звинувачують Івана Сафронова?

Іван Сафронов — від травня 2020 року радник глави «Роскосмосу», там мав займатися побудовою інформаційної політики в самому «Роскосмосі» і підприємствах, що входять у держкорпорацію, а також «низкою спецпрограм».

За два місяці до того працював журналістом у виданні «Ведомости», де займався розслідуваннями, а ще раніше — у «Комерсанті». Meduza писала, що Сафронов неодноразово проходив перевірки спецслужб у звʼязку зі своєю роботою. Остання була при прийомі на роботу в «Роскосмос». До цього він як репортер працював з Міністерством оборони і входив у кремлівський пул.

Сафронова затримали 7 липня, а 13 липня слідство пред’явило йому офіційне звинувачення у державній зраді.

Його підозрюють у передачі даних чеській спецслужбі, яка діяла під керівництвом США. Слідство припускає, що колишнього журналіста завербували у 2012 році, а державні таємниці він передавав у 2017 році (тоді він працював в «Комерсанті»). Сафронов заперечує свою вину. Його захист вважає, що переслідування повʼязане з його журналістською діяльністю.

Після пред’явлення обвинувачення Сафронову біля будівлі СІЗО «Лефортово» у Москві проходили одиночні пікети на підтримку Сафронова. Поліцейські затримали щонайменше 18 учасників акції — колишніх колег обвинуваченого.