Радника глави «Роскосмосу» Сафронова звинуватили у держзраді, провину він не визнає. На його підтримку вийшли колишні колеги-журналісти

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Радника глави «Роскосмосу» Сафронова звинуватили у держзраді, провину він не визнає. На його підтримку вийшли колишні колеги-журналісти

Ivan Safonov / Facebook

У Росії 13 липня слідство пред’явило офіційне звинувачення у державній зраді раднику глави «Роскосмосу» і колишньому журналісту видання «Коммерсант» Івану Сафронову. Вину він не визнає.

Про це повідомляє Интерфакс.

Адвокат наголосив, що ні захисту, ні суду не надали докази, які б підтверджували вину Сафронова.

«Унікальність справи Сафронова в тому, що захисту і суду не були представлені докази, які б свідчили, що Іван дійсно щось зробив. Зараз було предʼявлено звинувачення. У тексті постанови не міститься ні даних про те, чи отримав Сафронов матеріальну винагороду від чеської спецслужби. Немає також даних про те, що саме він передав, коли це сталося, будь-якої іншої конкретики», — наголосив адвокат Іван Павлов.

Як на це відреагувала журналістська спільнота?

BBC та Meduza повідомляють, що після пред’явлення обвинувачення біля будівлі СІЗО «Лефортово» у Москві 13 липня проходили одиночні пікети на підтримку Сафронова.

Поліцейські затримали щонайменше 18 учасників акції — колишніх колег обвинуваченого. Зокрема, затримали колишнього кореспондента «Медузи», головного редактора видання «Холод» Таїсію Бекбулатову. Вона проходить у справі Сафронова як свідок, у рамках розслідування у неї проходив обшук.

На обвинувачення відреагували у Незалежній профспілці журналістів і працівників ЗМІ, створеній навесні 2016 року. Профспілка опублікувала відкритий лист на підтримку Сафронова, вимагаючи відкритого та прозорого розслідування.

«Журналіст — не терорист, не зрадник Батьківщини і не злочинець. Щоб стверджувати зворотне, потрібно предʼявити переконливі звинувачення, проводити розслідування і судові слухання неупереджено, відкрито і доступно для всього суспільства», — наголосили у листі.

Звернення вже підписали 115 працівників різних ЗМІ. Серед них головні редактори видань «Холод», «Медиазона», Baza, телеканалу «Дождь» та інші.

У чому звинувачують Івана Сафронова?

Іван Сафронов — від травня 2020 року радник глави «Роскосмосу», там мав займатися побудовою інформаційної політики в самому «Роскосмосі» і підприємствах, що входять у держкорпорацію, а також «низкою спецпрограм».

За два місяці до того працював журналістом у виданні «Ведомости», де займався розслідуваннями, а ще раніше — у «Комерсанті». Meduza писала, що Сафронов неодноразово проходив перевірки спецслужб у звʼязку зі своєю роботою. Остання була при прийомі на роботу в «Роскосмос». До цього він як репортер працював з Міністерством оборони і входив у кремлівський пул.

Сафронова затримали 7 липня та предʼявили звинувачення в державній зраді.

Його підозрюють у передачі даних чеській спецслужбі, яка діяла під керівництвом США. Слідство припускає, що колишнього журналіста завербували у 2012 році, а державні таємниці він передавав у 2017 році (тоді він працював в «Комерсанті»). Сафронов заперечує свою вину.

Його захист вважає, що переслідування повʼязане з його журналістською діяльністю.