Колишній інженер Google отримав тюремний термін за крадіжку технологій. Він створив стартап і продав його Uber

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Окружний суд Сан-Франциско (США) засудив колишнього інженера Google Ентоні Левандовські до тюремного терміну у 18 місяців та штрафу в $95 тисяч за крадіжку технологій безпілотних автомобілів та порушення комерційної таємниці.

Про це пише TechCrunch.

Левандовські працював в Google з 2009 по 2016 рік, де займався розробкою технологій для безпілотного водіння. За даними слідства, перед звільненням він скачав файли зі схемами створення безпілотних авто, схеми компʼютерних плат і інструкції з установки. Було мінімум 33 випадки крадіжки.

Після звільнення з Google Левандовські створив свій стартап з виробництва безпілотних вантажівок Otto і незабаром продав його компанії Uber за $680 млн.

Незабаром дочірня компанія Google Waymo звинуватила Uber в крадіжці технологій і подала позов. Згодом зʼясувалася причетність Левандовські до витоку даних. На початку 2018 року Waymo і Uber врегулювали конфлікт — Uber передала Waymo акції на суму у $245 млн і пообіцяла не використовувати технології, вкрадені Левандовські. Інженер був звільнений.

Прокурор просив для Левандовські 27 місяців вʼязниці, а сам інженер наполягав на помилуванні. Суд вирішив, що Левандовські має відсидіти, щоб його дії не стали прикладом для аналогічних злочинів. Крім терміну і штрафу Левандовські має відшкодувати збитки Waymo на суму майже $757 млн.

Відбувати покарання інженер буде після зниження рівня захворюваності коронавірусом.