Білорусь проведе військові збори на кордоні з Росією

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Міністерство оборони Білорусі оголосило про проведення планових військових зборів у Вітебській області з 11 серпня.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Прессекретар Міноборони Наталія Гаврусік заявила, що військові збори, на які викликають військовослужбовців запасу — це регулярна практика для білоруської армії.

До цього деякі Telegram-канали повідомили, що у Вітебській області Білорусі військкомати сповіщають військовозобовʼязаних про збори. На них потрібно прийти 10 серпня — на наступний день після голосування на президентських виборах.

Водночас, Наталя Гаврусік підкреслила, що отримання повістки не обовʼязково означає заклик на збори.

  • 29 липня у Білорусі під Мінськом сили спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримали 32 найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Інформагентство БЕЛТА опублікувало всі прізвища та дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії, підтримуючи режим Башара Асада.
  • У Білорусі затриманих «вагнерівців» звинувачують у підготовці терактів. Розшукують ще близько 200 бойовиків.
  • У Міністерстві закордонних справ України заявили, що давно попереджали про російських бойовиків, які воювали на Донбасі проти України. Офіс президента підтвердив намір домагатися екстрадиції.
  • 31 липня глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що Україна отримала від Білорусі список затриманих бойовиків. МЗС Білорусі також просить Україну передати цей список до компетентних органів, щоб перевірити причетність затриманих до злочинів та участі у військових діях на Донбасі.