У 91-річному віці помер один з винахідників компʼютерної миші

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У 91-річному віці помер один з винахідників компʼютерної миші

Bill English / Wikimedia

Один із творців компʼютерної миші Вільям Інгліш помер у віці 91 року від дихальної недостатності. Про це повідомляє BBC.

Інженер і винахідник створив першу мишку в 1963 році, використовуючи розрахунки колеги Дугласа Енгельбарта.

Першою версією винаходу був деревʼяний блок з єдиною кнопкою, а під ним були два колеса на 90 градусів, які фіксували вертикальний і бічний рух. Під час експерименту Інгліш разом з Енгельбартом випробували мишку разом з іншими вказівними пристроями, такими як світлове перо або джойстик. В результаті учасники експерименту заявили, що мишка — найзручніша.

Науковці написали про це статтю, але її 5 років ігнорували. 9 грудня 1968 року Дуглас Енгельбарт вперше продемонстрував свій винахід на компʼютерній виставці Fall Joint в Сан-Франциско. Серійне виробництво мишки розпочалося 1981 року, коли кнопку замінили на коліщатко.

Також відомо, що ні Інгліш, ні Енгельбарт не змогли пригадати, хто з них вирішив назвати винахід мишкою.

«У першому звіті ми мали назвати це якось. «Коричнева коробка з кнопками» якось не дуже. Це мало бути коротке імʼя. Дуже очевидна коротка назва», — розповідав Інгліш.

Попри це, деякі дослідники повʼязують назву з розміром винаходу і подібністю кабеля до хвоста миші, інші — з тим, що курсор тоді називався «кішкою» і, начебто, переслідував рух нового пристрою — компʼютерної миші.