Екскандидат у президенти Білорусі Цепкало: Кремль вперше вирішив не підтримувати Лукашенка на виборах

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Екскандидат у президенти Білорусі Цепкало: Кремль вперше вирішив не підтримувати Лукашенка на виборах

Кремль вирішив зайняти позицію нейтралітету і не підтримувати жодного з кандидатів у президенти Білорусі, зокрема і чинного главу держави Олександра Лукашенка. Про це у коментарі «Громадському» заявив опозиційний колишній кандидат у президенти Білорусі Валерій Цепкало, який напередодні прибув до України.

Цепкало вважає, що Росія вперше вирішила не займати позицію Лукашенка, оскільки боїться, що підтримка непопулярного лідера може мати наслідки у майбутньому.

«І для Росії є серйозне питання: чи підтримати Лукашенка і розсваритися з білоруським народом на майбутнє, адже немає поки гарантії, що його переоберуть. Або навпаки, підтримати білоруський народ — це теж складно, оскільки є купа різних домовленостей з Лукашенком, зобовʼязань», — розповів Цепкало.

Центральна виборча комісія Білорусі зняла з виборів президента кандидата Валерія Цепкала. У відомстві повідомили, що він зібрав понад 75 зі 100 тисяч підписів, необхідних для реєстрації кандидатом в президенти. При цьому, як пише видання, Цепкало передав до ЦВК понад 160 тисяч підписів, проте комісія визнала менше половини з них.

У кінці липня Цепкало покинув країну. За словами його дружини, політик поїхав разом із дітьми. «Ми отримали інформацію з достовірних джерел, що мого чоловіка планують затримати за надуманими обставинами», — сказала Вероніка Цепкало. Сама вона залишилася в Білорусі і приєдналася до виборчого штабу Світлани Тихановської.