Україна запросила Білорусь на зустріч «Люблінського трикутника» на фоні затримання бойовиків «ПВК Вагнера»

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Україна запросила Білорусь на зустріч «Люблінського трикутника» на фоні затримання бойовиків «ПВК Вагнера»

Брессонова Ані / УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запросив свого білоруського колегу Володимира Макєя до Києва на зустріч «Люблінського трикутника» на фоні затримання бійців «ПВК Вагнера».

Про це повідомляють у пресслужбі МЗС.

«Білорусь та Україна є не просто партнерами, а й сусідами та друзями. Ми підтримуємо Білорусь у питаннях захисту її суверенітету та економічної безпеки», — зазначив Дмитро Кулеба.

«Люблінський трикутник» — це новий формат співпраці України, Польщі та Литви. Міністри трьох країн домовилися про роботу над проєктами, зокрема для протидії російській дезінформації. Крім того, міністр закордонних справ Кулеба пояснив, що Литва і Польща підтримуватимуть Україну в європейській та євроатлантичній інтеграції.

  • 29 липня у Білорусі під Мінськом сили спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримали 32 найманці російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Інформагентство опублікувало всі прізвища та дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії, підтримуючи режим Башара Асада.
  • У Білорусі затриманих «вагнерівців» звинувачують у підготовці терактів. Розшукують ще 200 бойовиків.
  • У Міністерстві закордонних справ України заявили, що давно попереджали про російських бойовиків, які воювали на Донбасі проти України. Офіс президента підтвердив намір добиватися екстрадиції.
  • 31 липня глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що Україна отримала від Білорусі список затриманих бойовиків. МЗС Білорусі також просить Україну передати цей список до компетентних органів, щоб перевірити причетність затриманих до злочинів та участі у військових діях на Донбасі.