Міністр Степанов представив план реформи екстреної медичної допомоги: змінять маршрути й оновлять автопарк

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міністр Степанов представив план реформи екстреної медичної допомоги: змінять маршрути й оновлять автопарк

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов представив план реформи системи екстреної медичної допомоги (ЕМД) в Україні. Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

За словами Степанова, наразі лише у 30% випадках швидка приїжджає вчасно. Наступного року цей показник має становити 60%, у 2022 році — до 75%, а в 2023-му — до 85%. Зазначимо, що за нормативами в екстрених випадках швидка має приїжджати за 10 хвилин з моменту виклику у містах, у населених пунктах поза містом — за 20 хвилин. Ці нормативи можуть бути перевищені не більше ніж на 10 хвилин — залежно від погоди або стану доріг.

Окрім цього, мають змінити систему маршрутизації пацієнтів — у який саме медзаклад направлятимуть пацієнта в критичному стані.

Також цього року Міністерство планує закупити ще приблизно 400 автомобілів — уряд на це додатково виділив майже 1,27 мільярда гривень.

Цього року фінансування екстреної медичної допомоги становить 6 мільярдів гривень, а наступного має сягнути 15,9 мільярда [з них 1,6 мільярда підуть на закупівлю ще 700 автомобілів]. У 2022 році планують закупити ще 707 машин.

Зараз в Україні працюють 25 регіональних центрів екстреної медичної допомоги. У системі працюють майже 40 тисяч людей, 2 954 бригади.

  • Національна служба охорони здоровʼя з 1 липня підвищила тарифи на послуги екстреної медичної допомоги, лікування гострого інфаркту та інсульту.
  • 5 травня міністр Максим Степанов говорив, що Міністерство охорони здоровʼя планує змінити медреформу — підвищити фінансування лікарень і зарплати медпрацівників. Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розкритикувала рішення і сказала, що це «боязкий крок у минуле».