Аналітики спрогнозували найбільше падіння економіки США в історії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Аналітики спрогнозували найбільше падіння економіки США в історії

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Економісти прогнозують рекордне в історії падіння ВВП США через скорочення витрат споживачів і компаній у період пандемії коронавірусу.

Про це пише Reuters.

За підрахунками фахівців, американська економіка, імовірно, впала у другому кварталі на 34,1% в перерахунку на річні темпи. Якщо прогноз виправдається, падіння стане максимальним за всю історію підрахунку показника, тобто з 1947 року.

Попереднє рекордне зниження ВВП було зафіксовано у другому кварталі 1958 року і становило 10%. У першому кварталі 2020 року економіка США скоротилася на 5%.

«Прогноз передбачає, що рівень реального ВВП фактично знизився приблизно на 11% за перші два квартали 2020 року. Якщо це так, це зведе нанівець більш ніж пʼятирічне зростання і поверне реальний ВВП на рівень, який востаннє спостерігався в середині 2014 року», — заявив Лу Крендалл, головний економіст компанії Wrightson ICAP.

За словами старшого економіста міжнародного ING Джеймса Найтлі, очікуване падіння американського ВВП приблизно відповідає спаду на момент закінчення Другої світової війни, проте «тоді це сталося за три роки, а не за два квартали, як зараз».

Агентство зазначає, що Міністерство торгівлі США оприлюднить попередні дані про ВВП за другий квартал у четвер. Одночасно опублікують переглянуті дані про ВВП за останні пʼять років.

  • Світовий банк прогнозує падіння світової економіки на 5,2% у 2020 році через коронавірус. Згідно з прогнозами, на скорочення вплинуло запровадження масштабних заходів у звʼязку з пандемією.
  • Раніше повідомлялося, що США охопило рекордне за майже 40 років безробіття. Понад 3 мільйони осіб претендують на допомогу.