СБУ затримала організаторів вибухів у Києві. Вони вимагали $500 тисяч

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
СБУ затримала організаторів вибухів у Києві. Вони вимагали $500 тисяч

Пресслужба СБУ

Служба безпеки України затримала організаторів вибухів у Києві.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Затримані підозрюються у причетності до вибухів біля станції метро «Шулявська» та у будинку на Подолі. Крім того, правоохоронці знешкодили один з вибухових пристроїв біля метро «Мінська», а ще один виявили на сортувальній станції після анонімного дзвінка.

Після першого вибуху організатори та виконавці терактів надіслали на адреси СБУ, МВС, інших державних органів та ЗМІ вимоги перерахувати їм 50 біткоїнів орієнтовною вартістю $500 тисяч на електронний гаманець із зашифрованим повідомленням у вигляді QR-коду.

Правоохоронці ідентифікували власників та користувачів мобільних телефонів, місця їх перебування і проживання та автотранспорт, який використовувався для підготовки і вчинення терактів. У результаті оперативники встановили двох основних виконавців, які готували, закладали та приводили у дію вибухові пристрої в різних районах столиці.

Для вчинення терактів зловмисники використовували різні телефони та картки операторів мобільного зв’язку, wi-fi роутери, плати та схеми передавання сигналів для приведення в дію вибухових пристроїв. Для конспірації вони таємно пересувались містом і намагалися максимально уникати камер відеоспостереження.

Правоохоронці провели 15 обшуків за адресами проживання та перебування фігурантів, під час яких вилучено речові докази. Зокрема, СБУ виявила мобільний телефон, у пам’яті якого збережені QR-коди аналогічні до тих, які залишили на місцях вчинення вибухів. Також вилучили інший мобільний, з якого дзвонили до інтернет-магазину для замовлення wi-fi модулів. Ними оснащували вибухові пристрої.

Під час обшуку в автомобілі та за місцем проживання одного із затриманих знайшли пристрої та засоби, які використовувались у виробництві вибухового пристрою.

Двом затриманим повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 258 (тероризм) Кримінального кодексу. Також слідчі підготували клопотання до суду про арешт затриманих.

Як передає Інтерфакс-Україна, під час брифінгу прокурор Києва Олег Кіпер повідомив, що затриманим — 59 і 60 років. Один з них був раніше засуджений за умисне вбивство із застосуванням вибухового пристрою.