У Гонконгу з університету звільнили одного з організаторів Революції парасольок

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Гонконгу з університету звільнили одного з організаторів Революції парасольок

Wikimedia

Університет Гонконгу звільнив професора права Бенні Тая через його засудження за роль у демократичних протестах 2014 року. Про це повідомляє BBC.

Тай був одним із організаторів Революції парасольок. Минулого року суд його за це відправив до вʼязниці на 16 місяців, але потім звільнив під заставу.

56-річний Тай звинуватив університет у тому, що він піддався тиску з боку Пекіна і сказав, що це рішення є «кінцем академічної свободи».

Рішення ради керівників університету про відставку Тая суперечить попередній постанові сенату закладу, в якій говорилося: «Хоч пан Тай і провинився, але немає достатніх підстав для його звільнення».

За даними місцевих ЗМІ, за його усунення проголосували 18 членів університетського комітету, двоє проти.

Якщо він бажає оскаржити це рішення, йому доведеться або пройти через ректора університету — главу адміністрації Гонконгу Керрі Лем, або подати судовий позов.

У Facebook Тай сказав, що рішення звільнити його було «прийнято не університетом Гонконгу, а владою за межами університету через її агентів».

«Я з розбитим серцем повідомляю про загибель мого улюбленого університету», — додав професор.

Тим часом, відділення звʼязку Гонконг — Пекін, яке представляє уряд Китаю в Гонконзі, привітало відсторонення Тая: «Рішення Гонконгського університету звільнити Бенні Тая — це крок, який карає зло і хвалить доброчесних».

Рішення університет прийняв через кілька тижнів після того, як місто ухвалило суперечливий закон про нацбезпеку, що дав Китаю більше повноважень.