За останнє півстоліття кількість видів прісноводних риб скоротилася на 76%. Це клас тварин, яким найбільше у світі загрожує вимирання

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
За останнє півстоліття кількість видів прісноводних риб скоротилася на 76%. Це клас тварин, яким найбільше у світі загрожує вимирання

rawpixel / Unsplash

За останні 50 років кількість видів прісноводних риб у світі скоротилась на 76%. Це є клас тварин, якому найбільше загрожує повне вимирання.

Про це пише The National Geographic.

Таке скорочення відбулося за період між 1970—2016 роками. Воно найбільше серед різних видів тварин — зокрема морських та наземних. Найбільше страждають риби, які мігрують у пошуках харчування або для нересту.

Причинами цього науковці вважають знищення їхніх місць проживання. Зміни клімату, а також зведення різних річкових бар’єрів впливають на популяцію прісноводних риб. За даними дослідження, лише третина світових річок мають вільні течії.

Найбільше скорочення зафіксували в Європі. Наприклад, група осетрових, які переважно проживають у Дунаї, скоротилася на 90%. Вважається, що із шести видів, які історично живуть у Дунаї, один вже вимер, а інші перебувають під загрозою вимирання.

Також серйозну загрозу становлять різні хвороби, забруднення річок і надмірний вилов риби. Майже половина із усіх 30 тисяч видів риб у світі живуть у прісних водоймах і дуже часто мігрують для розведення потомства або в пошуках їжі.