Найкраще з коронавірусом у повітрі може впоратись медичне обладнання. Але воно надто дороге для житла та офісу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Найкраще з коронавірусом у повітрі може впоратись медичне обладнання. Але воно надто дороге для житла та офісу

Fusion Medical Animation / Unsplash

Після того як науковці виявили можливість коронавірусу виживати в повітрі, перед бізнесом та власниками офісних і житлових будівель постало завдання модифікувати засоби опалення, вентиляції та кондиціювання повітря (ОВіК), щоб уникнути інфікування людей. Досі немає однозначної відповіді, як це краще зробити.

Про це повідомляє Bloomberg.

Дослідження Університету Орегону в США виявило присутність коронавірусу в системах ОВіК лікарень, де лікували хворих на COVID-19. Вчені дійшли висновку, що передача вірусу від хворих до здорових людей у будівлях з єдиними системами вентиляції цілком можлива.

Проте деякі експерти не погоджуються з цим. Зокрема, професор Гарвардського університету Едвард Нарделл, який досліджує передачу коронавірусу через повітря, переконаний, що вірус під час потрапляння до системи кондиціонування втрачає життєздатність, тому не може інфікувати людей.

Більш важлива проблема, як зазначив дослідник, полягає у поганій циркуляції повітря, що дозволяє вірусу подовгу затримуватися в приміщеннях. Це створює суттєві ускладнення для власників будівель: якщо для боротьби з інфекцією краще за все провітрювати приміщення, то що робити з обігріванням та кондиціонуванням?

З одного боку, можна встановити промислові кондиціонери зі щільними фільтрами, які затримують більшість шкідливих речовин. Проте вони потребують значно більше енергії, що стосується й лікарняних систем, які знищують віруси ультрафіолетовим випромінюванням або біполярною іонізацією повітря. Це протирічить зниженню енергетичних затрат для обслуговування житлових та офісних будівель.

Керівництво мережі люксових кінотеатрів Flix Brewhouse у США провело експеримент — у 87 закладах установили біполярні іонізатори вартістю $1,5 тис. за один апарат, оскільки дослідження виявило, що вони знищують до 99% патогенів у повітрі. Оновлену антикоронавірусну систему тестували протягом двох тижнів у кінотеатрі в Сан-Антоніо, який щоденно відвідували до 700 глядачів і 50 працівників, і спалаху коронавірусу не відбулося.

Інші підприємства експерементували з промисловими очищувачами повітря з HEPA-фільтрами вартістю $4,5 тис. кожен, а також із системою ультрафіолетового випромінювання за $10 тис., яка вбиває патогени протягом двохвилинного сеансу очищення. Дехто встановлював більш потужні мотори на звичні системи ОВіК.

Дослідження ефективності цього недешевого обладнання для боротьби з коронавірусом ще належить провести. Зокрема, HEPA-фільтри, згідно з попереднім дослідженням, здатні затримувати частки до 0,1 мікрон, що достатньо для фільтрування частинок коронавірусу. За даними більш свіжого дослідження, реальне фільтрування стосується лише часток до 0,3 мікрон.