МОЗ реформує «швидку» і розділить виклики на кілька категорій. Коли і за яких умов приїжджатимуть лікарі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністерство охорони здоров’я планує реформувати службу надання екстреної допомоги та розділити усі виклики на чотири категорії.

Про це на брифінгу 27 липня розповіла заступниця міністра Ірина Садов’як, пише «РБК-Україна».

«На етапі реформування галузі ми відзначили, що дві третини пацієнтів не отримують вчасно надання допомоги бригадою [«швидкої»]. Із загальної кількості викликів, а це 6,8 млн, 4,7 млн є несвоєчасними», — сказала вона.

У зв’язку з цим виклики будуть поділені на чотири категорії:

  • 1 категорія — критичний стан хворого, який потребує негайних реанімаційних дій. Під час викликів цієї категорії «швидка» повинна приїхати максимум за 10 хвилин;
  • 2 категорія — серйозний стан хворого, який потребує негайного огляду або транспортування. На цьому етапі «швидка» повинна прибути максимум за 20 хвилин;
  • 3 категорія — несерйозний стан хворого, зокрема якщо його життю нічого не загрожує. Такі виклики будуть переадресовані до сімейних лікарів, а за можливості до хворого виїде бригада швидкої допомоги, яка не задіяна на попередніх викликах;
  • 4 категорія — реагування на виклики відбувається без виїзду бригади, у телефонному режимі. У подальшому хворого можуть відправити до сімейного лікаря.

Також Садов’як розповіла, що тариф на виклик бригади екстреної допомоги збільшили з 112 гривень до 163.

  • Національна служба охорони здоровʼя з 1 липня підвищила тарифи на послуги екстреної медичної допомоги, лікування гострого інфаркту та інсульту.
  • 5 травня міністр Максим Степанов говорив, що Міністерство охорони здоровʼя планує змінити медреформу — підвищити фінансування лікарень і зарплати медпрацівників. Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розкритикувала рішення і сказала, що це «боязкий крок у минуле».