У церквах Греції оголосили «день скорботи» через перший намаз у соборі Святої Софії

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
У церквах Греції оголосили «день скорботи» через перший намаз у соборі Святої Софії

Wikimedia

Сьогодні, 24 липня, в православних храмах Греції оголосили «день скорботи» через пʼятничний намаз у храмі Святої Софії в Туреччині, перший за 86 років.

Про це повідомляє Cruxnow.

«Подібно до того, як наші предки і батьки зверталися до Пресвятої Богородиці щоразу, коли вороги тримали в облозі стіни [Константинополя], ми повинні також звернутись до Діви Марії з проханням звільнити храм мудрості від усіх небезпек», — сказав митрополит Агатангелос Фанарський.

По всій Греції в православних храмах дзвонять у дзвони, щоб висловити протест проти перетворення собору Святої Софії на мечеть, що Архієпископ Ієронім ІІ, предстоятель Елладської православної церкви, назвав «нечестивою образою» головного візантійського храму.

  • 29 травня з ініціативи президента Туреччини Реджепа Ердогана пишно відзначали 567-му річницю взяття Константинополя. Після цього президент доручив своїм помічникам вивчити питання про зміну статусу собору Святої Софії з музею на мечеть.
  • Проти виступали Вселенський патріарх Варфоломій, країни Євросоюзу, організація ЮНЕСКО, Папа Римський, представники Конференції католицьких єпископів і багато інших. Ердоган заявив, що Анкара не орієнтується на думку інших держав.
  • 10 липня 2020 року собору Святої Софії офіційно повернули статус мечеті.
  • Собор Святої Софії побудували в VI столітті, за часів правління візантійського імператора Юстиніана I. Протягом тисячоліття собор вважався найбільшим у світі християнським храмом. Після захоплення Константинополя в 1453 році військами Османської імперії собор став мечеттю. Через майже 500 років Ая-Софія отримала статус музею.