У соборі Святої Софії в Стамбулі вперше за 86 років пройшов намаз. На молитву кликав особисто премʼєр Ердоган

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У соборі Святої Софії в Стамбулі вперше за 86 років пройшов намаз. На молитву кликав особисто премʼєр Ердоган

Wikipedia / Roweromaniak

У мечеті Ая-Софія, яка ще донедавна була християнським собором Святої Софії, у Стамбулі провели перший за 86 років пʼятничний намаз. Про це повідомляє турецьке видання Anadolu.

Собор відкрили для мусульман о 10-й ранку. Напередодні у місті перекрили 11 вулиць і провулків Стамбула, які ведуть до храму. Для того, щоб запобігти утворенню натовпу, двір собору розділили на спеціальні молитовні зони.

Губернатор Стамбула Алі Ерлікая зазначив, що охочі взяти участь у пʼятничній молитві, повинні мати з собою «маски для обличчя, молитовний килимок, терпіння і розуміння».

Тисячі мусульман заповнили будівлю мечеті і прилеглу територію. У рамках програми чотири імами піднесли молитви з чотирьох веж мечеті. Президент Туреччини Реджеп Ердоган також читав розділи Корану.

Раніше Ердоган заявляв, що двері Ая-Софії завжди будуть відкриті для місцевих жителів і іноземців, мусульман і представників інших релігій.

  • 29 травня з ініціативи президента Туреччини Реджепа Ердогана пишно відзначали 567-му річницю взяття Константинополя. Після цього президент доручив своїм помічникам вивчити питання про зміну статусу собору Святої Софії з музею на мечеть.
  • Проти виступали Вселенський патріарх Варфоломій, країни Євросоюзу, організація ЮНЕСКО, Папа Римський, представники Конференції католицьких єпископів і багато інших. Ердоган заявив, що Анкара не орієнтується на думку інших держав.
  • 10 липня 2020 року собору Святої Софії офіційно повернули статус мечеті.
  • Собор Святої Софії побудували в VI столітті, за часів правління візантійського імператора Юстиніана I. Протягом тисячоліття собор вважався найбільшим у світі християнським храмом. Після захоплення Константинополя в 1453 році військами Османської імперії собор став мечеттю. Через майже 500 років Ая-Софія отримала статус музею.