«Стріляли в потилицю». Журналісти назвали бойовиків, які разом із Гіркіним влаштовували страти в Словʼянську

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Стріляли в потилицю». Журналісти назвали бойовиків, які разом із Гіркіним влаштовували страти в Словʼянську

Dom kobb / Wikipedia

Журналісти назвали імена бойовиків, які у 2014 році влаштовували позасудові розстріли українців у Словʼянську.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів «Радіо Свобода».

Під час розслідування журналісти зʼясували, що долю окремих людей окупанти вирішували на імпровізованих «військово-польових трибуналах». До смертної кари засуджували за злочини, які ватажок бойовиків Ігор Гіркін (Стрєлков) називав «тяжкими», при цьому під ними розумілися і дрібна крадіжка, і вбивство. За даними журналістів, на цих підставах бойовики розстріляли трьох місцевих жителів: Олексія Пічка, Дмитра Славова та Миколу Лукʼянова.

У звіті 2015 року про військові злочини на сході України, складеному за запитом віцеспікера нижньої палати польського парламенту Малгожати Госієвської, наводилися слова увʼязненого, знайомого з практикою «трибуналів» і страт у Словʼянську. За його словами, екзекуції відбувалися пізно вночі, «перед стратою жертвам завʼязували очі й обмотували голову фольгою (...). Потім їх вбивали пострілом у потилицю з автоматичної зброї».

Разом з Гіркіним у цих «трибуналах» брали участь ще принаймні девʼять осіб. Завдяки паперам, знайденим у кабінеті Гіркіна в будівлі СБУ в Словʼянську, журналісти ідентифікували сімох з девʼяти осіб, які допомагали Гіркіну проводити «трибунали». Окрім самого ватажка, це:

  • Віктор Аносов (позивний «Нос»). Журналісти повʼязують його з експомічником президента Росії Владиславом Сурковим;
  • Вʼячеслав Апраксімов (позивний «Балу»)
  • Михайло Ніколаєв (позивний «Сєдой»);
  • Юрій Володимирович (прізвище невідоме, позивний «Адвокат»);
  • Олександр Зюбанов (позивний «Зубр»);
  • Сергій Трифонов (позивний «Трифон»);
  • Павло Воловий;
  • Сергій Здрилюк (позивний «Абвер»);
  • Людина з позивним «Берія».

При цьому журналісти зазначають, що принаймні трьох людей, не зазначених у знайдених документах, стратили за наказом Гіркіна, а не за рішенням «трибуналу». У травні Гіркін розповів в інтервʼю журналісту Дмитру Гордону, що у квітні 2014 року він наказав стратити депутата міської ради Горлівки Володимира Рибака, який намагався зняти з будівлі міськради прапор сепаратистів і повісити на його місце український, а також двох студентів — 19-річного Юрія Поправку і 25-річного Юрія Дяковського. Гіркін заявив, що «вони були ворогами з диверсійної метою». Їхні понівечені тіла виявили в річці через кілька днів після зникнення.

Також журналісти дізналися лише про один випадок, коли «військово-польовий суд» виправдав обвинуваченого.