Держдеп США пропонує нагороду до $1 мільйона за інформацію, яка допоможе заарештувати двох українських хакерів

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Держдепартамент США пропонує винагороду у розмірі 1 мільйон доларів за інформацію, яка допоможе заарештувати двох громадян України, Артема Радченка та Олександра Єременка, яких розшукують за кіберзлочини.

Про це йдеться у заяві посольства США в Україні.

«Кіберзлочинці не дотримуються і не поважають законів в жодній країні. Оскільки їхня злочинна діяльність сягає світового масштабу, ми вітаємо співпрацю та координацію дій з усіма урядами, щоб притягнути цих злочинців до відповідальності і захистити невинних громадян у всьому світі», — йдеться в заяві.

У чому їх звинувачують?

У січні 2020 року Секретна служба США висунула обвинувачення Радченку та Єременку за 16-ма статтями, звинувачуючи їх у змові для вчинення шахрайства з цінними паперами, електронного шахрайства і кібершахрайства. Обвинувачення стверджує, що хакери зламали електронну систему збирання, аналізу та пошуку даних (EDGAR) Комісії з цінних паперів і бірж США, і викрали тисячі конфіденційних файлів, які потім незаконно продали, щоб отримати прибуток. Комісія з цінних паперів і бірж США також подала позов, висунувши обвинувачення проти Єременка та інших фізичних і юридичних осіб.

Це оголошення про винагороду зроблено в рамках програми TOCRP, за якою, разом з Програмою Державного департаменту США з винагород за надання інформації про міжнародну наркоторгівлю, до відповідальності було притягнуто понад 75 транснаціональних злочинців з моменту започаткування цих програм у 1986 році. Державний департамент США виплатив понад 130 мільйонів доларів винагород за інформацію, що призвела до зазначених арештів.