Правозахисники: ФСБ вимагає від жителів Криму при вʼїзді на півострів предʼявляти російський паспорт

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Правозахисники: ФСБ вимагає від жителів Криму при вʼїзді на півострів предʼявляти російський паспорт

Alexei Pavlishak \ TASS via Getty Images

При вʼїзді в окупований Крим співробітники Федеральної служби безпеки Росії вимагають від кримчан предʼявляти російський паспорт.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Якщо у жителя Криму немає з собою російського паспорта, а є тільки український, співробітники прикордонного управління ФСБ виносять постанову про призначення адміністративного покарання.

При цьому ФСБ заявляє, що український паспорт для вʼїзду (виїзду) на півострів є недійсним. Це випливає з адмінпротоколу, який одна з мешканок Ялти надала правозахисникам. За проїзд з українськими документами жінку оштрафували на 2 тисячі рублів (близько 800 гривень).

Крім того, жінка повідомила, що її півтори години допитував співробітник ФСБ у російському пункті пропуску «Перекоп» (навпроти українського КПВВ «Чаплинка»).

«Він ставив мені багато різних питань: де народилася, жила, вчилася, де працюю і з ким живу», — розповіла ялтинка. Таким чином, на думку правозахисників, російські силовики примушують кримчан предʼявляти саме російський паспорт, виданий Росією в Криму з порушенням міжнародних норм щодо примусу до громадянства.