«Починали в Україні, закінчували в Польщі». НАБУ повідомило ексглаву Укравтодору Новака про підозру

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Починали в Україні, закінчували в Польщі». НАБУ повідомило ексглаву Укравтодору Новака про підозру

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Національне антикорупційне бюро вручило підозру екскерівнику Укравтодору Славоміру Новаку.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Правоохоронці повідомили, що зафіксували три епізоди, які можуть свідчити про ймовірне отримання Новаком неправомірної вигоди. Усі вони пов’язані з ухваленням рішень про використанням коштів, наданих міжнародними організаціями у вигляді кредитів на ремонт українських доріг. «Загальна сума кредитних коштів, які злочинна група використала як привід для отримання неправомірної вигоди від компаній у сфері дорожнього господарства, перевищує €270 млн», — повідомили в НАБУ.

В одному з епізодів йшлося про сплату 10% «консультаційних послуг», що становило понад €180 тисяч. В іншому компанія-переможець тендеру Укравтодору мала сплатити до спеціально створеного спільного підприємства у Польщі внесок, еквівалент якого становив на час вчинення злочину понад 3,5 млн грн.

Ще в одному з випадків йшлося про викуп іншої спеціально створеної компанії зі статутним капіталом у €15 тисяч за €300—350 тисяч. В обмін на це екскерівник Укравтодору обіцяв «не помітити» порушень термінів виконання контрактів однією з компаній-підрядниць Укравтодору і не вимагати від неї сплати штрафних санкцій.

«Особливістю наведених злочинів було те, що вони починалися в Україні, а завершувались у Польщі», — пояснили в НАБУ.

НАБУ розслідує ці факти із вересня минулого року. Коли з’ясувалося, що наведені факти також розслідує польське Центральне антикорупційне бюро, у листопаді 2019 року створили спільну слідчу групу, до складу якої від України увійшли детективи НАБУ та прокурори САП, від Польщі — працівники Центрального антикорупційного бюро та Окружної прокуратури Варшави. Координація дій обох сторін відбувалась за участі Євроюсту.

  • Прокуратура Варшави висунула звинувачення Новаку — йому інкримінують керівництво організованою злочинною групою, що отримувала вигоду від корупції.
  • 20 липня у Польщі працівники Центрального антикорупційного бюро затримали колишнього міністра транспорту Польщі, ексголову Держслужби автодоріг України (Укравтодор) Славоміра Новака.
  • Крім Новака, затримали підприємця з Гданська і колишнього командира військової частини Сил спеціального призначення Польщі GROM Даріуша Завадку.
  • Прокурори НАБУ спільно з польськими колегами розслідують дії Новака у 2016—2019 роках, коли він використовував своє службове становище, щоб отримувати неправомірну вигоду.